محصول و خدمات | تعداد | جمع |
---|
شاید تجربه کرده باشید که موقع دیدن یک فیلم، محصولی خاص در قسمتهای مختلف آن حضور دارد و دوربین به صورت نامحسوسی سعی در نمایش آن دارد. اگر تا به حال آن را امری تصادقی تلقی کردهاید، باید بگوییم که متأسفانه سخت در اشتباه هستید و برای همان چند لحظه جاسازی محصول، هزینهی هنگفتی شده است.
این عمل درحقیقت یک استراتژی پربازده است که در دهههای گذشته خواهان زیادی میان شرکتهای بزرگ و برندهای مشهور پیدا کرده است.
در این مطلب به بررسی چیستی این استراتژی، بهترین تبلیغات موجود در این سبک در فیلمها، برنامههای تلوزیونی و موزیک ویدیوها و حتی بازیهای ویدیویی میپردازیم.
بازاریابی جاسازیشده چیست؟
بازاریابی جاسازی شده یا همان Product placement یک سبک از بازاریابی و تبلیغات است که طی آن یک محصول یا برند خاص در فیلمها، سریالها و برنامههای تلویزیونی و پخش خانگی و موزیک ویدیوها حاضر شده و به نمایش در میآید و در حقیقت محصول یا برند، بخشی از سناریو و فیلمنامه هستند.
شرکتها و مجموعهها از این سبک از تبلیغات برای اهداف بزرگی که به تعداد بسیار زیادی مخاطب نیاز دارد، بهره میگیرند و محصول و برند موردنظر خود را معرفی یا مخاطب را وادار به خرید آن میکنند.
همانطور که اطلاع دارید هزینهی ساخت فیلم و سریال بسیار بالاست. این تکنیک باعث میشود تا هم محصول یا برند به بهترین شکل و تا زمانی که تماشاگری برای فیلم وجود داشته باشد، دیده شود و هم بودجه فیلمسازی تأمین شود.
جاسازی در فیلم
از اولین باری که محصولی در یک فیلم جاسازی شده بود سالها میگذرد. این اتفاق در قرن نوزدهم میلادی افتاد و برای یک مدل صابون از یک کارگاه خانگی بود. زمانی که کمپانیها متوجه بازدید میلیونی مردم و اقشار متفاوت از فیلمهای سینمایی شدند، تصمیم گرفتند که بازار تبلیغات را گستردهتر از گذشته کنند و این چنین بود که اولین تبلیغ جاسازی محصول در فیلم سینمایی، در سال 1884 میلادی به وجود آمد.
این جاسازی میتواند یک بطری آب در دست شخصیت اصلی، یک بسته چیپس یا یک بیلبورد در خیابان در حال عبور از آن باشد. یکی از مزایای این تکنیک، وسیع بودن طیف گوناگونی تبلیغات در آن است به نحوی که میتواند هر محصول یا برندی را شامل شود.
جاسازی در سریالها
جاسازی در سریال میتواند به یک قسمت یا تمام قسمتهای آن اختصاص یابد. تعرفههای جاسازی در سریال مبنی بر بازدید و تعداد مخاطبان سریال میتواند متفاوت باشد. جاسازی در سریال حتی میتواند باعث نمادین شدن آن محصول برای طرفداران و مخاطبان آن باشد.
جاسازی در موزیک ویدیوها
جاسازی محصولات و برند در موزیک ویدیوها نیز یکی دیگر از سبکهای تأثیرگذاری روی مخاطبین در تبلیغات است. دقت داشته باشید که تبلیغاتی که قبل، بعد و حتی حین موزیک ویدیو به نمایش درمیآیند، به نوعی تیزر تبلیغاتی هستند و مبحثی متفاوت نسبت به product placement است.
در این مدل از این تکنیک، برخلاف فیلم و سریال که تنها چند لحظه از کل محتوا را در بر میگیرد، محصول یا برند مدام در تصویر ظاهر میشود.
برخی برندها حتی از جاسازی محصول فراتر میروند و حالت اسپانسرشیپ میگیرند و در تمام موزیک ویدیوها و اجراهای زنده یک خواننده یا گروه خاص حضور دارند.
جاسازی در بازیهای ویدیویی
یکی از بهترین راههای افزایش آگاهی از برند، بخصوص اگر مخاطبین هدفشان نسل بومی دیجیتال باشد، حضور در دنیای بازیهای رایانهای و ویدیویی است.
آمارها نشان میدهد بیش از 80 درصد نسل جوان یا به نوعی نسل بومی در دنیای دیجیتال، به محض اینکه بتوانند تبلیغات را رد میکنند. چگونه میتوان برای اینچنین نسلی تبلیغات تأثیرگذار ساخت؟
با ساخت بازیهای ویدیویی!
میتوان گفت که با این تکنیک وارد دنیای مخاطب میشویم و سعی میکنیم طبق خواسته و مورد پسند آنها باشیم. به نوعی که میتوانیم با پرداخت هزینه به طراحان بازی، بازی مخصوص برند خود را بسازیم (مانند پپسیمن!) یا وارد یکی از بازیهای مطرح جهان شویم.
ابتدا باید به این نکته توجه کرد که برای ساخت یک تبلیغ جذاب و گیرا چقدر باید تلاش کرد؟ مخاطبین برای فرار از تبلیغ ممکن است دست به هرکاری بزنند و حتی ممکن است شما را مزاحم بدانند. این که تبلیغی ساخته شود که برای مخاطبین آنقدر جذاب باشد که توجه آنان را جلب کرده و ذهن آنها را درگیر کند، کار هر کسی نیست!
بسیاری از شرکتها و آژانسهای تبلیغاتی، تیمهای خلاقیت و ایدهپردازی مخصوصی برای این کار دارند و ممکن است روزها و هفتهها برای یک پروژه وقت بگذارند.
حالا به عنوان یک مخاطب در نظر بگیرید که هر ثانیه و لحظه از یک فیلم چقدر برایتان مهم است که حتی ممکن است بعد از توقف آن و انجام کاری، به دقایق قبل بازگردید و صحنهای را دوباره تماشا کنید. حال اگر محصولی در این فیلم استفاده و جاسازی شده باشد، مخاطبین به طور ناخودآگاه مجبورند که به آن توجه کنند.
در حقیقت این تکنیک، یک تبلیغ پنهان است که مخاطبان نمیتوانند آن را رد کنند یا نادیده بگیرند زیرا بخشی از آن محتواست و رد کردن آن مایه از دست دادن داستان فیلم، سریال، موزیک ویدیو یا بازی است.
آیا شما نمونهای از این نوع تبلیغ را در ذهن دارید؟ آن را با ما به اشتراک بگذارید.