محصول و خدمات | تعداد | جمع |
---|
چاپ جوهر افشان زیر مجموعه ای از دستگاه های چاپ دیجیتال به حساب می آید . اگر بخواهیم چاپ جوهر افشان را زیر مجموعه ای از چاپ افست هم بنامیم چیزی پربیراه نگفتیم البته تفاوت های زیادی هام هست ولی میتوان براحتی از آن ها عبور کرد.
چاپ جوهر افشان، امکان انتقال جوهر بر روی سطح چاپ شونده بدون تماس با آن را دارا می باشد پرینتر جوهر شافشان یکی از لوازم جانبی کامپیوتر است که جوهر را بر روی کاغذ اسپری کرده و یک کپی کاغذی از متن و تصویر به وجود میآورد. یک چاپگر جوهرافشان معمولی میتواند کپیهایی با رزولوشن حداقل ۳۰۰ نقطه بر اینچ (dpi) را ایجاد کند. از مهترین شرکت های سازنده پرینترهای جوهر افشان می توان به canon و epson برای تولید چاپگرهای رومیزی اشاره کرد .
چاپ جوهر افشان، چاپی است که به صورت مستقیم با متریالی که قرار است رویش چاپ صورت بگیرد رابطه ای ندارد بنابراین امکان چاپ بر روی سطوح پیچیده و منحنی ساخته شده از جنس ها و مواد مختلف را در اختیار قرار میدهد. نکته قابل توجه در این شیوه، توانایی چاپ اطلاعات متغییر به صورت سریع و مقرون به صرفه است که به عنوان امتیازی اساسی تلقی میگردد.
برای درج تاریخ مصرف و قیمت محصول بر روی آن، معمولا از شیوه چاپ جوهر افشان که قابلیت انتقال اطلاعات از فایل کامپیوتری و چاپ آن به وسیله پاشش ذرات ریز جوهر بر روی سطح کاغذ و سایر مواد را داراست، استفاده می شود. فناوری جوهر افشان را به طور کلی میتوان به دو دسته زیر تقسیم بندی نمود:
در صنعت شیشه و سرامیک، به منظور انتقال تصاویر بر روی قطعه مورد نظر ،از شیوه چاپ انتقالی استفاده می شود. در این شیوه که از اواسط قرن هجدهم میلادی متداول گردیده است، ابتدا تصویر توسط جوهر هایی ویژه از اکسید فلزی، بر روی کاغذ ویژه چاپ شده و سپس بر روی قطعه فشرده می شود. پس از پخت قطعه، تصویر تثبیت می شود. چاپ تصویر بر روی کاغذ انتقال دهنده مرکب، به شیوه های مختلفی همچون روش سیلک اسکرین، امکان پذیر است.
در این روش ذرات مرکب بر روی سطح موردنظر اسپری می شود. چاپگرهای اینک جت از سه قسمت اصلی تشکیل شده اند، سیستم کنترل، مجموعه نازل ها یا دماغه چاپگر (هد) و سیستم مرکب دان. مرکب چاپ اینک جت از نوع مرکب حلال و بر پایه آب یا حلال های دیگری مثل اتانول و یا متانول می باشد. عملکرد دستگاه به این صورت است که ذرات ریز مرکب، تحت فشار از یک خروجی بسیار ریز در اندازه های دقیق و یکسان . بر روی جسم موردنظر اسپری می شود. شکل گیری تصویر موردنظر برای چاپ جوهرافشان در حافظه سیستم کنترل دستگاه برنامه ریزی می شود. پس از آن دستگاه شروع به چاپ کرده و به ذرات مرکب بار الکتریکی می دهد. به این وسیله ذرات مرکب دقیقا فرم تصویر برنامه ریزی شده را تشکیل می دهند. شکل گیری حروف چاپی یا تصویر بر اساس الگو یا ماتریس نقاط تشکیل می شود. هد یا دماغه جوهرافشان معمولا از ۷ و یا ۱۶ نازل اسپری کننده تشکیل شده است. نوع اول آن بر اساس ماتریس ۷×۵ نقطه و نوع دوم با ماتریس ۱۶×۱۰ نقطه چاپ می کند.
ذرات مرکب از یک میدان الکترومغناطیسی ثابت عبور می کنند که موجب باردارشدن آنها می شود و سپس در الگوی انتخاب شده هدایت می شوند. یکی دیگر از روش های چاپ جوهرافشان که به سرعت نیز در حال گسترش است، روش چاپ به شکل یک الگوی منظم (Array) و یا مجموعه ای از چند الگو است. این روش بر اساس قرار گرفتن نازل های چاپگر در یک ردیف منظم و تشکیل حروف بر روی ماده چاپ شونده ای که در حال حرکت است، عمل می کند. حالت تصویر و یا حروف چاپ شده معمولا از طریق یک سیستم گرافیکی کامپیوتری تعیین می شود، که تصاویر آن متشکل از آرایه هایی از نقاط هستند. کیفیت چاپ در این روش معمولا بهتر از کیفیت چاپ به حالت حروف باردار الکتریکی است که قبلا شرح داده شد.
سیستم جوهرافشان، در چاپ شماره سریال و یا کدگذاری و چاپ تاریخ در بسته بندی ها استفاده می شود. این روش چاپی هنوز هم در این بخش کاربرد فراوان دارد هر چند که استفاده از آن در بخش های دیگر صنعت هم رواج پیدا کرده است. چاپ تاریخ تولید و مصرف و بارکد (رمز به شکل خطوط عمودی) بر روی بطری های پلاستیکی و فلزی و شیشه ای و امثال آن با روش جوهرافشان بسیار مناسب و متداول است.
چاپ جوهرافشان به صورت رنگی نیز امروزه توسعه فراوانی یافته و در اکثر تولیدات چاپی که برای اشخاص ارسال می شوند، مصرف دارد. مثل پست مستقیم، آدرس زنی مجلات و روزنامه از این روش چاپی برای آدرس زنی بر روی اوراق چاپی که به شکل ورق و یا رول چاپ می شوند استفاده می کنند. از آن جایی که دستگاه چاپ اینک جت قابل حمل است و به راحتی جابه جا می شود، استفاده از آن در انتهای خطوط ماشین آلات چاپ و با صحافی امکان پذیر می باشد. انواع جدید چاپ جوهرافشان که به پرینترهای بزرگ (لارج فرمت) معروف هستند، برای چاپ پوسترهای بزرگ و کارهای تبلیغاتی و چاپ پلات و چاپ بنر مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم های پیشرفته لارج فرمت دارای کیفیت چاپ بسیار مرغوبی هستند.
چاپگر جوهرافشان یکی از لوازم جانبی کامپیوتر است که جوهر را بر روی کاغذ اسپری کرده و یک کپی کاغذی از متن و تصویر به وجود میآورد. یک چاپگر جوهرافشان معمولی میتواند کپیهایی با رزولوشن حداقل ۳۰۰ نقطه بر اینچ (dpi) را ایجاد کند. تعدادی از چاپگرهای جوهرافشان میتوانند کپیهای رنگی با ۶۰۰ dpi و بیشتر نیز بگیرند. بسیاری از مدلها از کارکردهای دیگری نظیر اسکن، فتوکپی و دستگاه دورنگار نیز بهره میگیرند و به اصطلاح یک دستگاه چندمنظوره را عرضه میکنند.
در مکانیزم چاپ جوهرافشان، هد چاپگر دارای تعدادی نازل کوچک است که جت نیز نامیده میشوند. وقتی که کاغذ از زیر هد چاپگر عبور میکند، نازلها جوهر را بر روی آن اسپری میکنند و تصاویر و کرکترها را به وجود میآورند. چاپگر جوهرافشان میتواند بسته به ماهیت فایل، بین ۱۰۰ تا چند هزار برگ را چاپ کند و سپس باید کارتریج جوهر آن را تعویض کنید. معمولاً یک کارتریج جوهر سیاه و یک کارتریج رنگی وجود دارد که حاوی جوهر رنگهای اصلی (آبی، قرمز و زرد) میباشد. تعدادی از چاپگرهای جوهرافشان از یک کارتریج که حاوی رنگهای قرمز، زرد، آبی و مشکی استفاده میکنند. تعداد کمی از مدلها هم هستند که برای هر یک از رنگهای اصلی کارتریج جداگانهای دارند و یک کارتریج هم برای جوهر مشکی در دلشان جا گرفته است.
مزیت اصلی چاپگرهای جوهرافشان این است که اکثر آنها ارزان هستند. چاپگرهای جوهرافشان غالباً در فروشگاههای کامپیوتر در کنار کامپیوترهای شخصی و به عنوان یک وسیلهی جانبی فروخته میشوند. حتی ارزانترین چاپگر جوهرافشان نیز میتواند بسیاری از نیازهای کاربران عادی را برطرف نماید. چاپگرهای جوهرافشان ردهبالا میتوانند تصاویر دیجیتال را بر روی کاغذ مخصوص چاپ کنند و البته کیفیتی دارند که تنه به تنهی عکسهای مات یا براق حرفهای میزند. یکی دیگر از مزایای چاپگرهای جوهرافشان، وزن سبک و توان قراردادن سادهی آنها در کنار یک کامپیوتر رومیزی است. بسیاری از مدلهای این چاپگرها به راحتی قابل حمل بوده و فروشندگان دورهگرد که به شهرهای مختلف مسافرت میکنند، فقط به همین دلیل از آنها بهره میگیرند.
کپی که از چاپگر جوهرافشان گرفته میشود، نیاز به اندکی زمان دارد تا خشک شود. زمان خشک شدن کافی برای مواردی که نواحی بزرگ سیاه یا رنگی دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. چاپگرهای جوهرافشان نیاز به کاغذ غیرمتخلخل دارند. در صورت استفاده از کاغذ باند که حاوی نخ یا سایر بافتها میباشد، امکان دارد جوهر روی کاغذ پخش شود. کاغذی که به صورت ویژه برای چاپگر جوهرافشان ساخته شده، سنگینتر از کاغذ چاپگرهای لیزری یا فتوکپیها میباشد (۲۴ پوند در تقابل با ۲۰ پوند)، درخشندگی بیشتری دارد (سفیدتر است) و بهنوعی گرانتر هم است. یکی دیگر از محدودیتهای این چاپگرها، کندبودن نسبی آنهاست و اینکه برای کار با حجم زیاد ساخته نشدهاند. شاید هزینهی اولیه برای یک چاپگر جوهرافشان بسیار پایین باشد، اما هزینهی عملیاتی آن نسبت به چاپگر لیزری بالاتر است. زمانی که نیاز است صدها کپی در روز یا هزاران کپی را در هفته انجام دهید، بهتر است که به سراغ یک چاپگر لیزری مناسب بروید.
پرینتر جوهر افشان یکی از انواع چاپگرهای فعلی هستند. در این نوع چاپگرها از یک کارتریج بعنوان منبع رنگ استفاده میکنند. این کارتریج بر روی صفحهای که قرار است روی آن عمل چاپ انجام شود حرکت میکند و جوهر از نازلهای بسیار ریز آن بر روی صفحه میریزد و عمل چاپ انجام می شود.
چاپگرهای جوهرافشان از اواسط دهه ۱۹۸۰ مطرح و به سرعت در صنعت چاپ دیجیتال متداول گردیدند. شاید یکی از مهمترین دلایل رشد سریع این نوع از چاپگرها قیمت مناسب آنها نسبت به کیفیت و کارایی آنان باشد. چاپگرهای جوهرافشان همانگونه که از نام آنان مشخص است، دارای افشانک های بسیار کوچکی می باشند که برای ایجاد تصاویر، قطرات بسیار کوچکی از جوهر را بر روی کاغذ میپاشد.. بدین منظور از روشهای متفاوتی استفاده می گردد . در برخی از چاپگرهای جوهرافشان نظیر Canon’s Bubble Jet از جوهر داغ شده و در برخی نمونه های دیگر نظیر Epson’s Stylus از هدهای چاپ پیزو الکتریک استفاده می گردد. این چاپگرها معمولاً ساختار پیچیده ای ندارند و تقریباً همه انواع آنها دارای یک مکانیسم هد چاپ، حرکت دادن هد و اجزای حرکت کاغذ است. این چاپگرها اصولاً جوهر را از میان یکسری مجرای بسیار ریز خارج کرده و روی کاغذ منتقل می کنند. فرایند انتقال جوهر را با روش های مکانیکی و یا مبتنی بر گرما انجام میدهند. در چاپگرهایی که از روش گرمایی استفاده میکنند یکسری مقاومت ریز در انتهای هر کدام از مجراهای انتقال جوهر قرار میدهند. این مقاومت ها جوهر موجود در لوله را تحریک کرده و یک حباب بسیار ریز هوا را ایجاد می کنند که قطره ای کوچک از جوهر را به بیرون هدایت میکند. چاپگرهایی که به صورت مکانیکی عمل میکنند نیز همین کار را انجام میدهند اما به وسیله نیرویی که هد بر جوهر وارد میکند
در این جوهر افشان ها صفر و یک بصورت سیگنال الکتریکی به یک قطعه الکترونیکی داده میشود. در اثر این سیگنال قطعه داغ می شود و در اثر همین حرارت حباب تولید میشود و مقداری از فضای مخزن را اشغال میکند.
مرکب در اثر افزایش حجم توسط حباب ، مقداری از دهانه نازل به بیرون پرتاب میکند .
حال کارخانه های تولید کننده دستگاه های جوهر افشان برای تولید با کیفیت و سریع امکاناتی به ماشین ها اضافه میکند.
به عنوان مثال زمانی تعداد رنگ در این دستگاهها فقط ۴ رنگ اصلی بود ولی هم اکنون بعضی از آنها شش و یا هشت رنگ هستند. رنگ های مکمل برای تولید تن های بیشتری از رنگ ها وجود دارند.
همچنین دقت ذرات تولید شده بقدری ریز شده است که با جوهر افشان ها میتوان نهایت کیفیت چاپ را دریافت کرد.
چاپگر جوهرافشان از بخش های زیر تشکیل شده است :
هد که مهمترین اِلِمان در یک چاپگر جوهرافشان محسوب می شود، دارای مجموعه ای از افشانک ها بوده که قطرات بسیار ریز جوهر را بر روی کاغذ پخش می کنند
جوهر در جعبه های مخصوصی نگهداری میشود که Ink cartridge نام دارند. در بیشتر چاپگرهای جوهرافشان امروزی چهار مورد از این کارتریج ها وجود دارد که هر کدام یکی از سه رنگ اصلی قرمز و سبز و آبی و یکی نیز رنگ سیاه را نگه میدارد. دلیل وجود یک رنگ سیاه جداگانه این است که حتی چاپگرهای رنگی هم غالباً از رنگ سیاه بیشتر از رنگهای دیگر استفاده می کنند. بعضی از انواع چاپگرهای جوهرپاش نیز وجود دارند که فقط یک کاتریج با هر سه رنگ دارند.
یک موتور stepper باعث حرکت سیستم هد ( هد چاپ و کارتریج های مربوطه ) در طول کاغذ می گردد. برخی از چاپگرها دارای یک نوع خاص موتور برای پارک نمودن سیستم هد در زمان عدم استفاده از چاپگر می باشند. بدین ترتیب سیستم هد پس از پارک شدن، بصورت تصادفی حرکت نخواهند کرد . دستگاه هد، از طریق یک تسمه به موتور Stepper متصل می گردد که با حرکت دادن تسمه توسط موتور سیستم هد نیز حرکت می کند.این مکانیزم درست مانند آن چیزی است که در چاپگرهای سوزنی اتفاق می افتد.
وظیفه کلاهک پمپ جلوگیری از خشک شدن نازل های هد و همچنین عمل clean کردن هد میباشد. که برای Clean کردن هد ۴ نوع پاک کردن وجود دارد که یک حالت Normal Cleaning و دو حالت Forced Cleaning است که یکی از آنها مخصوص مقادیر زیاد جوهر میباشد. و حالت سوم open cleaning است که بسیار سریع صورت میگیرد. میله تثبیت کننده : سیستم هد، از یک میله تثبیت کننده به منظور اطمینان از ثبات و استحکام هد در زمان حرکت، استفاده می نماید. دستگاه تغذیه کاغذ : این دستگاه همانند چاپگرهای سوزنی از سه بخش مجزای سینی، غلطک ها و موتور حرکتی تشکیل شده است. اغلب چاپگرهای جوهرافشان دارای یک سینی به منظور قرار دادن کاغذ می باشند اما برخی دیگر از چاپگرها از یک Feeder استفاده می نمایند. با استفاده از مجموعه ای غلتک، کاغذ های موجود در سینی و یا Feeder به داخل چاپگر هدایت می شوند تا هد عمل چاپ را بر روی آنها انجام دهد. موتور و سیستم مکانیکی تغذیه کاغذ غلتک ها را به منظور حرکت کاغذ به میزان موردنیاز، به حرکت در می آورند
پرینتر جوهرافشان درست همانند چاپگرهای سوزنی دارای یک منبع تغذیه برق سوییچینگ برای خود می باشند که ساختار آن همانند ساختار منابع تغذیه چاپگرهای سوزنی است و تنها تفاوت آنه در تامین ولتاژهای مورد نیاز برای کار چاپگرها خصوصا در قسمت عملکرد هد آنهاست.
برد اصلی که در واقع مدار کنترل عملیات چاپ می باشد تمام عناصر مکانیکی موجود در چاپگر را کنترل کرده و از این طریق اطلاعات واصله از کامپیوتر را بر صفحه کاغذ چاپ می کند.این قسمت توسط پورت به کامپیوتر متصل است که در این میان پورت موازی همچنان از متداولترین روش های ارتباط محسوب می شود . چاپگرهای جدید، از پورت USB نیز استفاده می نمایند. برخی از چاپگرها نیز ممکن است از طریق پورت سریال و یا پورت SCSI به کامپیوتر متصل گردند.
این چاپگرها از سنسورهای حس کاغذ PE، سنسور کاست کاغذ ASF، سنسور مخزن جوهر CSIC، سنسور حرارتی هد Thermostat، PF Motor Encoder و CR Motor Encoder تشکیل شده است. همانگونه که مشخص است سنسورها درست مانند سنسورهای چاپگرهای سوزنی می باشند و همان وظایف را انجام می دهند فقط با این تفاوت که در اینجا برای اطمینان از موجود بودن جوهر برای چاپ باید میزان آن توسط یک سنسور اندازه گیری شود.
پس از فعال نمودن گزینه چاپ در نرم افزارهای مربوطه، با ارسال اطلاعات به چاپگر عملیات چاپ انجام می شود که مراحل آن به شرح زیر است :
درمرحله اول اطلاعات مورد نظر از طریق نرم افزار مربوطه برای درایور چاپگر ارسال می گردد. درایور، اطلاعات دریافتی را بگونه ای ترجمه خواهد کرد که برای چاپگر قابل فهم باشند. در این مرحله درایور بررسی خواهد کرد که آیا چاپگر برای عملیات چاپ آماده است یا نه.سپس اطلاعات مورد نظر توسط درایور از طریق پورت مربوطه در اختیار چاپگر قرار داده می شود.
درمرحله دوم چاپگر اطلاعات ارسال شده توسط کامپیوتر را دریافت و بخشی از آنها را در یک بافر ذخیره می نماید. اندازه حافظه فوق می تواند محدوده ای از ۵۱۲ کیلوبایت تا ۱۶ مگابایت را شامل گردد. محدوده فوق بستگی به نوع چاپگر دارد.بدیهی است هر اندازه که میزان بافر فوق زیاد باشد، امکان استقرار چندین سند برای چاپ فراهم خواهد شد.
درمرحله سوم مدار کنترل کننده با فعال کردن موتور stepper به منظور تغذیه کاغذ، کاغذ را تا محل استقرار مناسب برای چاپ هدایت می کند. در این مرحله غلتک ها بحرکت در آمده و یک کاغذ از مخزن مربوطه ( سینی ) درون چاپگر و به سرخط شروع چاپ کشانده می شود.
درمرحله چهارم پس از تغذیه کاغذ و استقرار آن در محل مربوطه، موتور stepper با استفاده از تسمه مربوطه باعث حرکت دستگاه هد در طول صفحه می شود. حرکت گام به گام موتور stepper باعث تزریق جوهر از طریق افشانک های مربوطه در طول کاغذ می گردد. در هر ایستگاه تزریق، قطرات متعددی بر روی کاغذ قرار می گیرد. در انتهای هرفاز، کاغذ به میزان بسیار اندکی ( کسری از یک اینچ ) بسمت جلو کشانده می شود. فرآیند فوق تا تکمیل چاپ تمام صفحه تکرار خواهد شد.
چاپ جوهرافشان مزایای جدیدی ارائه کرده است. به طور مثال برای نمونه گیری و تولیدات با حجم کم دیگر نیازی به استفاده از شابلون نیست. به این ترتیب تمام هزینه های آماده سازی، تولید و نگهداری شابلون، تهیه خمیر چاپ و ضایعات پارچه و جوهر حذف شده است. همچنین مشکل ثبت و محدودیت در ابعاد طرح وجود ندارد. مصرف انرژی و آب نیز کاهش یافته است. بر این اساس، فناوری چاپ جوهرافشان جهت تولید به هنگام و تولید سفارشی مناسب می باشد.
از جمله محدودیت های این روش پایین بودن سرعت تولید، ثبات کم، گرانروی پایین جوهر و کوچک بودن حجم مخزن جوهر است. همچنین پارچه های مورد مصرف باید به طور ویژه ای آماده سازی شوند.به علاوه جهت ثبات و دوام کافی، نیاز به عملیات تکمیلی بعد از چاپ وجود دارد.
از دیگر معایب غیرقابل چشم پوشی در این روش قیمت بالای جوهرهای مصرفی است که در مقیاس صنعتی مقرون به صرفه نیست. همچنین در انتخاب ماده رنگزا هنوز رنگ هایی مثل صدفی، فلزی و سفید در دسترس نیستند. امروزه بعضی از شرکت ها چاپگرهایی ارائه کرده اند که قابلیت چاپ رنگ سفید از نوع رنگدانه را دارند. از آن جمله می توان محصولات شرکت کُرنیت دیجیتال در زمینه چاپ بر روی پوشاک و چاپگرهای سری ویرتو از شرکت اِسپاهل را نام برد. در پایان مزایای نسبی این چاپگرها به ماشین آلات چاپ متداول ارائه می شود:
پرینترجوهرافشان از تکنولوژی های متفاوتی برای ایجاد قطرات ( ذرات ) جوهر استفاده می نمایند.
حباب حرارتی
تکنولوژی فوق توسط شرکت های ” کانن” و ” هیولت پاکارد” ارائه شده است . در یک چاپگر حرارتی جوهرافشان، ترانزیستورهای خاصی باعث ایجاد حرارت می گردند، در ادامه حرارت فوق باعث تبخیر جوهر شده تا حباب مورد نظر ایجاد گردد. همزمان با گسترش حباب، مقداری از جوهر از افشانک ها خارج و بر روی کاغذ می ریزد. زمانیکه حباب پخش گردید ، یک خلا ایجاد تا باعث ممانعت از نشت بیشتر جوهر می گردد. چاپگرهائی از این نوع دارای ۳۰۰ تا ۶۰۰ افشانک ریز بوده و تمام آنها بصورت همزمان قطراتی را بر روی سطح کاغذ قرار خواهند داد.
جریان الکتریسته در اثر فشار
تکنولوژی فوق توسط شرکت ” اپسون ” ارائه شده است . در این تکنولوژی از کریستال های فشاری استفاده می گردد. برای هر افشانک از یک کریستال استفاده می گردد. ( در پشت مخزن جوهر ) . کریستال همزمان با دریافت یک شارژ الکتریکی ضعیف، باعث ایجاد ارتعاش در مخزن جوهر شده و همین امر باعث می گردد مقدار اندکی جوهر از افشانک خارج گردد. زمانیکه ارتعاش خاتمه یافت، ارسال جوهر از طریق افشانک ها متوقف خواهد شد. مدت زمان تکمیل چاپ یک صفحه، در چاپگرها متفاوت است . از واحدی با نام PPM ) تعداد صفحه در دقیقه ) برای مشخص نمودن تعداد صفحات قابل چاپ در چاپگرها استفاده می گردد. مقدار فوق کاملا متغیر بوده و به عوامل متفاوتی از جمله نوع چاپگر و سیاه سفید یا رنگی بودن و حجم چاپ در یک صفحه بستگی خواهد داشت . درمرحله پنجم پس از اتمام عملیات چاپ، هد چاپگر به منظور ممانعت در مقابل حرکات تصادفی وآسیب های احتمالی پارک می گردد. در صورتیکه چاپگر برای مدت زمانی بیکار باشد، بصورت خودکار عملیات پاکسازی هد انجام خواهد شد. پس از اتمام عملیات فوق که Clean Cycle نیز نامیده می شود، چاپگر آماده چاپ درخواست های جدید خواهد شد.
جوهرهای جدید به چند دسته تقسیم میشوند
جوهر افشان ها در دونوع کاربردی متداول تعریف میشوند :
Indoor : مخصوص فضاهای بسته و داخل سالنی می باشد.
Outdoor : برای فضاهای خارجی یا بهتر بگوییم تیلیغات محیطی طراحی شده اند.
به همان نسبت مواد چاپ شونده هر کدام متفاوت هستند. به عنوان مثال بنرها و یا مشها (نوع چسب دار) برای تابلوهای مغازه و یا نصب روی اتوبوس هستند.
تنوع دستگاه های جوهرافشان بقدری زیاد است که بررسی جداگانه هرکدام خود مجموعه دیگری را میطلبد.به عنوان مثال چاپ برروی محصول تولید شده بصورت انلای خود شامل انواع دستگا ها با کاربرد های متنوع است.
همچنین چاپ عکس ، چاپ برروی پارچه ، چاپ بر روی فلز ، چاپ برروی چوب ، چاپ برروی پلاستیک ، چاپ برروی لاستیک و … میتوانند از موارد چاپ دیجیتال باشند .
تقریبا میتوان گفت که محدودیت چاپ برروی سطوح مختلف با مواد مختلف در سایه چاپ دیجیتال برداشته شده است.
از نمونه های بسیار پرکاربرد روش جوهر افشان در صنایع تولیدی، به صورت دستگاه های کد زن برای مصارفی نظیر درج تاریخ ، تولید و انقضا محصول،شماره زنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود.
فرآیندهای چاپ معمولاً انتقال مرکب بر روی کاغذ یا سایر مواد را تشریح میکنند. یکی از مهمترین فناوری های چاپ، روش چاپ جوهرافشان است. در این فرآیند، مرکب چاپ به طور مستقیم و بدون صفحه های فلزی بر روی کاغذ انتقال می یابد. چاپ جوهرافشان یک روش کم هزینه معرف و برای تولید تصاویر دیجیتالی باکیفیت زیاد است .
پیشــرفت های اخیر در فنّــاوری چاپگر و چاپ جوهرافشــان منجر به افزایــش نیازمندی ها برای کارایی کاغذ شــده است. کیفیت چاپ جوهرافشان وابســته به چاپگر، خلــوص مرکب ها و ویژگی های کاغــذ دارد. قابلیت چاپ کاغــذ یک اصطلاح کلی که نشــان می دهد کاغذ چگونه رفتاری را از طریق فرآیند چاپ نشــان می دهــد. همان طور که چاپ یک فرآیند دارای برهم کنش اســت، قابلیت وابسته بــه برهم کنش های بیــن کاغذ و مرکــب چاپگر و متغیرهــای فرآیند چاپ اســت.
قابلیت چاپ خوب بدین معنی اســت کــه این کاغذ بــه تغییرات در متغیرهــای فرآیندهای مختلف حســاس نیســت و به طــور مــداوم کیفیــت چاپ خــوب را حاصل می کند. در این مفهــوم، کیفیت چاپ را نمی توان به طور مطلق تعریف کرد و وابسته به تراکم چاپ نوری، وضــوح چاپ و همراهی تصاویر چاپ شــده اســت. پارامترهــای قابلیت چــاپ و کیفیت چاپ با اســتفاده از آزمون های ویــژه از نمونه کاغذهای چاپ شده ارزیابی می شــود. در شرایط کنترل شده ایجادی و تجزیه و تحلیل تصاویر برای کمیت پذیری پارامترهــای مختلف مثل تیره شــدن، ناهمواری ،برگشــت رنگ، چرخش و افزایــش نقطه، لکه های رنگی و تراکم چاپ نوری مدنظر است.
ویژگی های مرکــب یکــی از مهم ترین مــوارد در قابلیت مرکز زدایی کاغذهای باطله اســت. جداسازی مرکب از کاغذ وابســته به فرمول بندی مرکب (اندازه ذرات مرکب، خواص ســطح ذرات مرکب و انحلال آن) ،شــرایط چاپ و کهنگی و ذرات مرکب جدا شده از خمیر اســت. به طورمعمول، ســرعت زیاد در چاپ جوهرافشــان نیازمند ویژگی هــای مطلوب کاغذ ،جذب ســریع مرکب بر روی کاغــذ و ظرفیت زیاد جذب آن، ویژگی هــای تثبیت رنگ خوب و کنترل پخش یکســان مرکب دارد. کنترل پخش یکســان مرکب یک مســئله مهم در چاپ است، درحالی که جذب ســریع در چــاپ غیرضروری اســت و فقط به منظور بهبود عملیات چاپ کنترل می شــود. در حقیقت، نفوذ مرکب باقدرت زیاد به داخل ساختار کاغــذ نمی توانــد کیفیــت چاپ را کاهــش دهد .همچنین مطابق گزارشــات انجام شده، نفوذ مرکب باقدرت زیــاد می تواند باعث اختــلال در گیرایی ،تثبیت مرکب و رایحه کاغذ شــود. این عمل به ویژه در چاپ بســته بندی مواد غذایی یک مســئله مهم اســت، چون که بر روی امنیــت محصولات غذایی تأثیر مســتقیم می گذارد.
افزایــش نیازمندی های برای چاپ نیز موجب شده است که روش هایی برای افزایش سرعت، کیفیت و ظرفیت چاپ توسعه یابد، از مهم تریــن روش هایی که اخیراً در چاپ به روش جوهرافشــان واردشده است، اســتفاده از سیستم فرابنفــش در این فرآیند چاپ اســت. مرکب هایی که از این طریق بر روی کاغذ اعمال شــده و تثبیت می شــوند، ضمن افزایــش کیفیت چــاپ، مزایای زیادی مثل ویژگی های چســبندگی خوب، قابلیت اطمینان زیاد و امکان اعمال آن در سیستم هایی با تنوع مواد مختلف دارند. فناوری چاپ جوهرافشان توانایی پاســخگویی به نیازهــای امروزی بازار مثل رفع فوری نیاز مشــتری و تولید در لحظه تقاضا با طرح دلخواه مشــتری را دارد.
روش چاپ دیجیتال نســبت به روش های قدیمــی هزینه های راه اندازی کمتــری دارد. همچنیــن در تولیــد در حجم کم ، پرهزینه نیست و وابســته به نیروی انسانی نیست؛ بنابرایــن چاپ جوهرافشــان به عنــوان بهترین و ســاده ترین روش چــاپ شناخته شــده اســت که ازنظر مســائل زیست محیطی، آلودگی زیادی ایجاد نمی کنــد و قابلیت انعطــاف و تنوع پذیری زیادی دارد.
مرکب در جوهرافشــان، بر اساس ویژگی های ماده زمینه (جذب پذیری، پوشــش دهــی، فایل و غیره) تعیین می شــود. همچنین وابسته به شرایط استفاده آن در محیــط چاپ (مقاومت نــوری، مقاومت هوا و مقاومت به ســایش) و فرآیند خشک کردن است. اگر مرکب مایع اســتفاده شــود، فرآیند خشک کردن از طریق تبخیر ســطحی و جذب اتفاق می افتد. فرآیند تبخیر ســطحی می تواند توسط اســتفاده از حرارت تســریع یابد. در مــوارد مرکب هــای UV، فرآیند خشــک کردن توســط UV انجام می شــود. مرکب مورداســتفاده و برهم کنش هــای آن با مــاده زمینه (سوبســترا)، ضخامت نهایی لایه مرکــب را بر روی کاغذ تعیین می کند. اگر مرکب مایع اســتفاده شود ،ضخامت لایه مرکب ممکن است به طور تقریبی ۵/۰ میکرومتر برای چاپ هایی باکیفیت زیاد باشــد. برای مرکبهای UV و مرکب های گرما نرم، ضخامت لایه مرکب در دامنــه ۱۰ تا ۱۵ میکرومتر قرار دارد. اکثر مرکب های چاپ جوهرافشــان ویسکوزیته و کشش ســطحی کمی دارند که این مجموعه تقاضای زیادی را بــر تخلخل کاغــذ و ویژگی جــذب دارد.
کاغذ اثر معنــی داری در کیفیت چاپ نهایی مثل همسانی ســطح، دامنه رنگ و دانســیته دارد. در فرآیند چاپ باید برهم کنشــی بین کاغذ و مرکب ،تخلخل، زبــری، ویژگی های نوری مثل ســفیدی ،ماتی، براقیت و روشــنی می بایست موردتوجه قرار بگیرد. کاغذهای ارزان و معمولی غیر پوشش دهی شده (کاغذ کپی) میتوانند در چاپ استفاده شوند، اگر تقاضا برای چاپ معمولی باشــد. کیفیت چاپ جوهرافشــان می تواند نســبت به ســایر روش های مشابه چاپ بازده زیادی داشــته باشد؛ اما نیازمند کاغذی باکیفیت ویژه برای چاپ اســت. زمانی که چاپ جوهرافشــان باکیفیت زیاد موردنیاز اســت، کاغذهای با پوشــش دهی ویژه موردنیاز است. این پوشــش ها ممکن اســت حاوی چندین لایه ویژه مثــل لایه تثبیت رنگ و لایه جاذب مرکب باشــد . لایه تثبیت رنگ حاوی مواد شــیمیایی که متقابل مولکول های رنگ را در ســطح تثبیت می کند. لایه جاذب مرکب ممکن اســت حاوی ذراتی با ســطح ویژه زیاد مثل ســیلیکا ژل یا ژلاتین باشد. با توجه به بهبود کیفیت چاپ عملیات تکمیلی برای سطح کاغذ بسیار مهم است . عملیــات تکمیلی ســطح کاغذ شــامل تیمارهای مکانیکــی مثل اتــو زنــی تکمیلی یــا تیمارهای شیمیایی مشــابه آهارزنی ســطح یا پوشش دهی اســت. اهداف آهارزنی ســطح بهبــود ویژگی های کاغذ مثل ضد آب بودن، مقاومت ســطحی، خواص نــوری، تخلخل اســت. انرژی ســطحی، تخلخل و زبری خواصی اســت که تا حد زیــادی تحت تأثیر گســترش و نفوذ جوهــر جوهرافشــان و در نتیجه دارای اثر تعیین کننده در کیفیت چاپ است.
سهم در بازار
قابلیت ترکیب زیــاد و انتخاب ویژگی های چاپ در فناوری های منفرد، چاپ جوهرافشــان را رقیب چاپگرهای تجاری کرده است. این ویژگی های چاپ شامل: رنگ، ســرعت زیاد، وضوح زیاد، هزینه کم، چاپ بدون تماس، اختلال کــم و قابلیت چاپ در محیط های متنوع است. به طورکلی از نظر بازارهای صنعتی و تجارتی، چاپ جوهرافشــان باعث ایجاد کاربردهــای ویژه در چــاپ مهندســی و صنعتی شده اســت و بسیار با سیســتم های چاپ متداول انعطاف پذیــر اســت. طرح های تجــاری مختلف و منحصربه فردی که چالش ها، تهدیدها و فرصت ها را برای آینده بازار چاپ منسوجات به وجود می آورند، باعــث شــده اند تا دنیــای منســوجات دیجیتالی روزبه روز رشد و پیشرفت کند. از آنجایی که در حال حاضر تأســیس واحدهای بافندگــی ایرجت(air jet)، عرض باز، ماشــین های چاپ اسکرین روتاری بسیار رایج است، سرمایه گذاری های گسترده ای در زمینه واردات جدیدترین ماشــین آلات سفیدگری، رنگرزی، چاپ و تکمیل در حال انجام می باشد.
به دنبال رواج تکنولوژی جوهرافشــان در بازار چاپ تجاری، این سوال مهم مطرح است که کیفیــت چاپ در این روش چگونه ارزیابی می شــود؟
طبق معمول، ممکن اســت از اعداد دنسیتومتری برای این کار استفاده شود، اما این روش اندازه گیری برای چاپ جوهرافشان چند رنــگ، کنترل کافی را تامیــن نمی کند. ارزیابی کیفیت چاپ جوهرافشان به ابزار پیشرفته تری ماننــد اســپکتروفتومترها و روش های بصری مکمل نیاز دارد.
برای کنتــرل اســپکتروفوتومتریک چاپ جوهرافشــان در حیــن تولیــد، روش هــای اندازهگیری ساده شدهای لازم است که داده های لازم برای سنجش کیفیت رنگ ها را از نظر ثبات در طول تولید و مطابقت با آنچه مد نظر اســت به دســت بدهد.
بنا به تجربه، اگر فضا و زمان اندازه گیری محدود باشد، توجه را باید بر تعادل خاکستری (gray balance) معطوف کرد.
در حالت ایده آل، رنگ های زیرین (اولیه) و رنگ های اورپرینــت (ثانویه) هم باید کنترل شوند. سازگارشدن با استانداردهای موجود در این زمینه به شدت توصیه می شود. به خصوص اگر قرار است کیفیت چاپ جوهرافشان با دیگر فرآیندهای چاپ مقایسه شود.
به خاطر وجود هدهای متحرک در سیستم جوهرافشان، بیشتر مشکلات کیفی رایج در این نوع چاپ ناشی از تنظیمات هدها، مسدود شدن افشانه ها (Jet Blockage) و رزولوشن است .اگر هدهای جوهرافشان به خوبی تنظیم نباشند، در محل تلاقی رنگ های بسیار متفاوت، نواری شکل میگیرد که نتیجه تلفیق بیرون زدگی های هر دو رنگ از مرز خودشــان است(bleed).
برای مثال اگر رنگ تنپلات سایان در کنار رنگ تنپلات ماژنتا قرار بگیرد و هدها درست تنظیم نباشــند، یک خط آبی تیره ما بین دو رنگ پدید می آیــد. یکی از فاکتورهــای نهفته در تعریف کیفیت چاپ جوهرافشــان، بــه کاربرد نهایی چاپی ربط دارد. برای مثــال انتظارات کیفی از چاپ یک ماشــین جوهرافشان تولیدی با یک دستگاه لارج فرمت مخصوص بیلبورد، (که فقط از فاصله دور دیده می شود) متفاوت است.
برای این انتظارات گوناگون، تســت های کیفــی مخصوصــی بــر اســاس تســت های استاندارد- مانند فرم تســتی که اتحادیه چاپ آمریــکا برای چاپ عریض جوهرافشــان تهیه کرده و در موارد مختلفی اســتفاده شــده – نیاز هستند. این تســتها برای اطمینان از دستیابی به عملکرد بهینه دســتگاه ضروری اند. در ادامه یک نمونه فرم تست ویژه چاپ عریض بررسی می شود.
یکی از المانهای کلیدی مورد نیاز در این تست ها نمونه طیف رنگ ها است. این نمونه ها برای رنگ هــای CMYK و رنگ های ترکیبی موجودند و جهــت ارزیابــی تفکیک رنگ و مطابقت رنگ ها، مشابه RGB آنها را نیز در خود دارند. همچنین نمونه طیف تعادل خاکستری نیز وجــود دارد که از درصدی از رنگ های M ،C ,Y تشکیل شــده که وقتی درست چاپ شوند، خاکستری خنثی می دهند.
آنالیز طیف های رنگی باید با اندازه گیری ها و آزمون های بصری همراه باشــد. اگر یک مربع کوچــک در بالای ســمت راســت مربع های CMYKظاهــر شــود، تبدیــل از RGB به CMYKرنگ ها را تغییر داده است. رنگ ها را حتما باید در شــرایط نوری مطابق با استاندارد ISO 3664 مشــاهده کــرد. بــا اندازه گیری CMYK، RGBو پچ های خاکستری به وسیله اسپکترودنسیتومتر، مقادیر غلظت رنگ تنپلات ، ،CIE Labدرصد رنگ و تعادل خاکستری به دســت می آید .
خصوصیات مکانیکی دســتگاه جوهرافشان نیز بر کیفیت تصویر تاثیر مستقیم دارد. المان Line & bleed برای کنترل شرایط هدها مناســب اســت. این المان از بلوک های رنگــی تنپــلات و خط های مثبــت و منفی با ضخامت های مختلف تشــکیل می شــود و هر جزء آن یک بلوک یک اینچی ســایان، ماژنتا و زرد تنپلات دارد.
در هر ســری از این بلوک ها شش ساختار خطی متشکل از رنگ های متضاد وجود دارد. اندازه شــش خط مثبت و منفی که از بلوک ها می گذرند بین ۰۰۷/۰ تا۰۵۶ /۰ اینچ(۰۱/۰ – ۱۴/۰ سانتی متر) متفاوت است.
ایــن خطوط در هر دو جهــت عمودی و افقی قرار دارند. اگــر رنگ های کنار هم در اثر جابجایــی رنگ ها با هم ادغام بشــوند و رنگ ســومی را ایجاد کنند، خطوط افقی آن را نشان خواهد داد. این رنگ ســوم به طور معمول یک خط با رنگ ثانویه است. خطوط افقی همچنین تنظیم نبودن هدها را نشــان می دهند. وقتی این المان با هدهایی چاپ شــود که درست تنظیم نشــده اند، فضای ســفیدی بین بلوک رنگی و خط رنگــی به وجود می آید که همان روی هم نخوردن رنگ هاســت.
در کنار بلوک های دارای خطوط افقی، بلوک هایی مشابه منتها با خطوط عمودی قرار دارند که کیفیت خطوط را نشــان می دهند. خطوط این المان ۹۰ درجه نسبت به هد میچرخنــد، به این معنی که به جای چاپ شــدن با یک بــار عبور هدهــا (مانند خطوط هم جهت با حرکت هــد)، با چند بار عبور هد چاپ می شوند.
اگــر این خطوط به صورت یک خط ممتد نباشــند، می توان گفت دســتگاه جوهرافشان ضعف هایــی دارد. محدودیــت کیفیــت چاپ خطوط باعث می شــود خط ها با لبه های پلهای شکل و شکسته چاپ شوند.
اگر خطوط خدشــه دار، صــاف و خطوط صاف پله ای چاپ شــوند، معلوم می شــود که سیستم جوهرافشــان ضعف رزولوشنی دارد و باید تنظیمات آن را به رزولوشن بالاتری تغییر داد، یــا این که کیفیت خطــی قابل قبول فرض میشــود و می توان در ازای رزولوشن پایین تر سرعت بالاتری داشت.
در آخــر اگر خطوط یا بلوک ها از مرزهای مشخص خود بیرون بزنند، ممکن است مرکب و ســطح چندان مناســب هم نبوده باشند. این حالت حتی وقتی که هد جوهرافشان به درستی تنظیم اســت، نیز اتفــاق می افتد. ثبات کیفیت چــاپ هنگامی که هد در عرض یک دســتگاه چــاپ عریض حرکت می کند، می تواند بســته به طرح کار و شرایط دســتگاه مشکل زا باشد. به همین دلیل فرم های تســت جوهرافشان باید شــیب های رنگی و رنگ های تنپلات را هم در عرض فرم ها داشته باشند.
شــیب های رنگی چاپ شده را می توان از نظر وجود نشــانه های کچلی (blotching) و پله پله شدن(banding) که یک تغییر یک دفع های و ناخوشــایند در شیب رنگی است و به طور معمول به خاطر هدهای مســدود شده ایجاد میشود – به طور بصری کنترل کرد.
شــیب رنگ باید از نقاط روشــن به نقاط تیره کاملا صاف چاپ شــود. کچلی می تواند به علت عدم تناســب تنظیمات مقدار مرکب با سطح چاپ شونده باشد. پله پله شدن در خلاف جهت حرکــت هد نیز ممکن اســت به علت رزولوشــن پایین در ریپ باشــد.
پله پله شدن در جهت حرکت هــد مطابق با طیف رنگ در تصویر چاپی، فقط در قسمت های مشخصی از المان شیب رنگ ظاهر می شود.
در مثال نشان داده شده، بین هر طرح شیب رنگی یک نوار مشکی/ سایان/ ماژنتا/ زرد /قرمز ،سبز/ آبی و خاکستری وجود دارد. این نوارهای رنگی ثبــات کیفیت انتقــال مرکب در عرض سطح چاپی را نشــان می دهد. متدهای معمول انداز هگیری، مقادیر غلظــت و CIE lab را به عنوان فاکتورهای تعیین کننده ثبات در بر دارند.
کلام آخــر این کــه کنتــرل فرایند چاپ با دســتگاههای جوهرافشــان درســت مانند ماشینهای چاپ سنتی مثل افست و گراور مهم است. این دســتگاهها را باید از نظر اشکالات و محدودیت های رزولوشنی، هدهای مسدود، تنظیمات هد و موارد دیگر بررسی کرد.
اســتفاده مداوم از فرم های تســت کیفیت مختــص چــاپ جوهرافشــان و دارای تمام المانهــای لازم، به چاپکاران امــکان ارزیابی وضعیت دستگاه را می دهد که متوجه شوند آیا دســتگاه نیازهای کیفیتی مشخص را دارد و یا نیازمند رسیدگی و تعمیرات است.
نتیجه گیری
کیفیــت چاپ به شــدت تحت تأثیر ســاختار و ویژگی های شیمیایی سطح کاغذ و یکی از مهم ترین فاکتورها یعنی ارزیابی مشتری است. همه مطالعات انجام شده در حوزه بررســی عوامل مؤثر بر کیفیت چاپ، با توجه به ارزیابی ویژگی های سطحی کاغذ، اثرات تیمارهای سطحی و برهم کنش بین مرکب و کاغذ انجام شده و مرور این گزارشات به وضوح اثرات معنــی دار این عوامل را تائید می کند و اثر همه این پارامترها بر کیفیت چاپ دارای بیشــترین اهمیت است.
بهینه ســازی پالایش، افزودن مواد شیمیایی در پایانه تر کاغذســازی، عملیات مکانیکی مثل اتو زنی تکمیلی و اصطلاحات شــیمیایی مثل پوشش دهی و آهار دهی از جمله موارد اصطلاحات اســت که هدف آن افزایش قابل توجه کیفیت نهایی کاغذ به منظور بهبود ویژگی های مقاومتی و نوری اســت. انتخاب نوع مرکب در سیســتم چاپ جوهرافشــان بــا توجه بــه نوع مــاده زمینه (سوبســترا) تعیین می شــود. همچنین خشــک کردن مرکب و تکمیل کردن پیوندهای عرضی در این سیستم ها، به شدت وابســته به نوع مرکب مصرفی اســت. از نظر سهم در بــازار، چاپ جوهرافشــان دارای انعطاف پذیری زیادی نســبت به سیستم های چاپ متداول است و برای این سیســتم ها در بازار، با توجه به هزینه کم، کیفیت چاپ تصور زیاد و سرعت زیاد، رقیب جدی محسوب می شود.
شرکت های کداک Kodak و کانن Canon که مقر اصیل آن ها در کشورهای آمریکا و ژاپن است، سازندگان محصولات تصویر سازی از جمله پرینترهای جوهر افشان هستند. در سال ۲۰۱۳ ، شرکت کداک ( که به تازگی وارد بازار چاپ دیجیتال شده پس از افول در بازار پیشین خود یعنی فیلم عکاسی ) پنج پرینتر جوهر افشان تولید کرد. در مقابل کانن که پیشنه ی به مراتب طولانی تری در عرصه چاپ دیجیتال دارد، ۳۹ پرینتر جوهر افشان روانه بازار کرد.
فناوری پرینترهای جوهر افشان کداک و کانن همان هدایت قطره های مرکب بر روی کاغذ است و به نام جوهر افشان نیز از همین جا نشات گرفته است. تمامی دستگاه هایی که کداک روانه ی بازار کرده چند کاره هستند یعنی اسکن و کپی نیز از جمله کارایی های آن هاست. به ویژه مدل های کداک هیرو ۲/۴ و هیرو ۱/۹ قادر به ارسال و دریافت فکس نیز می باشند. در مقابل ، تنها تعداد کمی از پرینترهای جوهر افشان کانن چند کاره هستند؛ دستگاه هایی که کانن روانه بازار کرده از تنوع بیشتری برخوردار هستند و محصولات ویژه از جمله پرینترهای لارج فرمت برای گرافیک سنگیرن را در بر می گیرد.
محفظه ی کاغذ در هر پرینتر جوهر افشان کداک، برای ۱۰۰ برگ کاغذ تعبیه شده است. اما معمولا در پرینترهای جوهر افشان کانن ظرفیت نگهداری کاغذ بیشتر است. به عنوان مثال ، ظرفیت محفظه ی کاغذ بیشتر است . به عنوان مقال ، ظرفیت محفظه ی کاغذ در مدل پیکسما MX922 به ۲۵۰ ورق می رسد.
پرینترهای جوهر افشان کداک قادر به تولید ۸٫۵ تصویر در دقیقه هستند به ویژه در مدل های هیرو۹٫۱ . این در حالی است که در مدل کانن MX 922 این رقم دو برابر است . اگر چه مدل هیرو ۹٫۱ با حداکثر وضوح اپتیکال در پرینترهای کانن از ۱۲۰۰ تا ۹۶۰۰ ترام در اینچ مطابقت می کند، چهار مدل دیگر کداک رزولوشنی بین ۱۲۰۰ تا ۹۶۰۰ Dpi دارند.
هزینه پرینترهای جوهر افشان کداک بین ۷۹ تا ۱۴۹ دلار است . اما قیمت های فهرست شده برای طیف پرینترهای جوهر افشان کانن بین ۵۰ تا ۱۰۰۰ دلار است و معمولا این مساله باعث شده که پرینترهای کانن بسیار گران تر باشند.
پرینتر ۷۲۴۰ یکی از پرینترهای میان رده و با کیفیت دارای ابعاد ۴۵۱×۳۶۸×۱۲۸ است که نسبت به وزن ۶.۶ کیلوگرمی که دارد توانسته فروش زیادی را برای خود به ارمغان بیاورد. بسیاری از کاربران از وزن این پرینتر گله کرده اند که اگر ما بخواهیم همه مزایا و معایب این پرینتر را در کنار هم قرار دهیم، به این نتیجه میرسیم که خرید این پرینتر بسیار معقولانه به نظر میرسد.
از دیگر مزایایی که این پرینتر را بعنوان یکی از پرینترهای پرفروش پرینترهای بازار تبدیل کرده است رزولوشن بالای این پرینتر است. رزولوشن بالای ۹۶۰۰x2400dpi باعث شده این پرینتر یکی از بهترین پرینترهای بازار برای چاپ عکس باشد. از دیگر مزایای این پرینتر میتوان به چاپ ۱۰ برگ رنگی در دقیقه اشاره کرد. سایز پرینت در این پرینتر A4 است .