امروزه با گسترش دنیای وب، وبمستران بسیاری در حوزههای مختلف مشغول فعالیت هستند. هر چند هر کدام از این حوزه ها چالشهای مخصوص به خود را دارد، اما چالشهایی نیز وجود دارد که تقریباً بین تمام وبمستران مشترک است. بحث اسپم اسکور ( Spam Score) و موضوعات مربوط به آن، یکی از همین چالشهای مشترک است. اصلی ترین پرسش ها در این زمینه عبارتند از:
-
اسپم اسکور (spam score) چیست؟
-
چگونه اسپم اسکور سایتمان را کنترل کنیم؟
-
چگونه اسپم اسکور سایت خود را کاهش دهیم؟
با این حال، هر چند این سؤالات در ذهن بسیاری از مدیران سایت ها وجود دارد و هر کدام از آنها نیز اطلاعات پراکندهای در این زمینه دارند، اما در واقع تعداد افراد کمی هستند که پاسخ آنها را به درستی بدانند. علت این عدم آگاهی این است که موضوع اسپم اسکور عمدتاً به بحث سئو سایت مربوط است. بنابراین، حتی اگر تاکنون از موضوعات مربوط به سئو، فراری بوده اید، بهتر است که اسپم اسکور را جدی بگیرید، چرا که ممکن است دیر یا زود باعث ایجاد آسیبهای جدی برای سایت شما شود.
هنوز دیر نشده!
اما در عین حال، اگر تاکنون چندان هم با این موضوعات آشنایی نداشتهاید، اصلاً جای نگرانی نیست. چرا که واقعاً تعداد کمی وبلاگ نویس وجود دارد که در این باره کاملاً صاحب نظر باشند. پس اگر از همین امروز تصمیم بگیرید، قطعاً ظرف مدت کوتاهی تبدیل به یکی از وبلاگنویسهای برجسته و موفق در زمینه کاری خود خواهید شد. حال، تنها کافی است به عنوان اولین گام در این مسیر، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید!
اسپم اسکور چیست؟
اسپم اسکور، در واقع، توسط شرکت نرم افزاری و اطلاعات سئو «موز» توسعه پیدا کرده است. هدف این شرکت از ایجاد اسپم اسکور، ارزیابی کیفیت وبسایتهاست. نحوه ارزیابی این معیار با توجه به پرچمهای اسپم (spam flags) هر سایت است. به طوری که طبق این معیار، هر سایت، اسپم اسکوری بین ۰ تا ۱۰۰ دارد. اسپم اسکور ۱۰۰، بدترین حالت ممکن است. به این معنا که گوگل آن دامنه (domain) را داخل لیست سیاهش قرار داده و این سایت هیچ وقت در نتایج جستجوی گوگل ظاهر نمیشود.
با این حال، هرچند معمولاً این طور به نظر میرسد که اسپم اسکورهای ۱ تا ۱۰ یا حتی ۲۰ مشکل چندان جدیای برای سایت ایجاد نمیکند، اما اگر اسپم اسکور سایتتان را کنترل نکنید، مطمئناً در آینده نه چندان دور با مشکلات جدی مواجه خواهید شد. چرا که اگر اسپم اسکور سایتتان به ۲۰ تا ۳۶ برسد، در واقع، این یک هشدار از سمت گوگل است و باید منتظر اقدامات جدی گوگل علیه سایت خود باشید!
اما اگر اسپم اسکور شما برابر ۴۰ تا ۵۰ شود، به عنوان مدیر وبسایت بهتر است که دامنه خود را تغییر دهید و همچنین در مورد اشتباهاتی که در این زمینه مرتکب شده اید، به طور جدی فکر کنید. از سوی دیگر، بهتر است که تغییرات گسترده ای را نیز در استراتژی سئو سایت خود ایجاد کنید.
حتماً توجه داشته باشید که در بسیاری موارد، تا وقتی که اسپم اسکور به ۲۵ برسد، هیچ مشکلی در جستجوی گوگل ایجاد نمیشود و گوگل در واقع هیچ اقدام منفیای بر علیه دامنه شما انجام نمیدهد. اما کافی است که این عدد، از ۲۵ بیشتر شود! در این صورت، این دامنه اصطلاحاً spammy domain نامیده میشود. این شرایط به این معناست که دامنه شما در لیست سیاه گوگل قرار گرفته است
چطور می توان اسپم اسکور سایت را چک کرد؟
اگر قصد چک کردن اسپم اسکور سایت خود را دارید، اصلاً جای نگرانی نیست. چرا که یک روند خیلی ساده برای این کار وجود دارد. حتی نیازی نیست که هیچ هزینه ای برای این کار بپردازید. زیرا شرکت «موز»، یک spam score checker رایگان در اختیار شما گذاشته است. برای استفاده از این ابزار آنلاین، تنها کافی است که URL بلاگ یا وبسایتتان را وارد کنید. پس از مدت زمان کوتاهی، گزارش های مربوط به بلاگ یا وبسایتتان در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
همچنین با استفاده از Moz site explorer نیز قادر خواهید بود که گزارشات مرتبط با امتیاز DA PA مربوط به بلاگ خود و لینکهای داخلی را مشاهده کنید.
در ادامه، به عنوان نمونه، اسکرین شاتهایی از گزارشات مربوط به webglobals.com.au آورده شده است که به خوبی نشان میدهد که گزارشات اسپم اسکور مربوط به یک سایت چگونه در Moz site explorer نمایش داده میشود.
در این گزارش ملاحظه میشود که اسپم اسکور WebGlobals در حال حاضر برابر ۱ (۶%) است. سیگنال سبز نیز به این معناست که دامنه در حال حاضر، spammy نشده است.
البته در صورتی که تمایل داشته باشید، میتوانید برای چک کردن تمام گزارشات، به جای استفاده از ابزار spam score checker ، از Moz toolbar استفاده کنید. این ابزار یکی از افزونههای Moz chrome است که میتوانید آن را بر روی مرورگر کروم خود به صورت رایگان نصب کنید. بنابراین برای استفاده از این ابزار هم لازم نیست که هیچ پولی را صرف کنید. همچنین جالب است بدانید که بیشتر وبلاگ نویسان، Mozbar کروم را در مرورگر خود نصب میکنند. چرا که با استفاده از این افزونه خیلی راحت میتوان به لینک هر بلاگ یا DA PA و پرچمهای اسپم هر وبسایت دسترسی داشت و به سرعت، سایت باکیفیت را پیدا کرد.
چگونه می توان اسپم اسکور سایت را کاهش داد؟
علت اصلی که سبب افزایش اسپم اسکور هر سایت میشود، لینکهای اسپمی آن است. هر سایتی که backlink هایی با کیفیت خیلی پایین داشته باشد و یا لینکهای آن ویژگیهای مربوط به اسپم را داشته باشند، طبیعتاً اسپم اسکور آن افزایش پیدا میکند.
بنابراین، اگر قصد دارید که از افزایش اسپم اسکور سایت خود جلوگیری کنید، در گام اول بهتر است که به طور کلی از ایجاد لینکهای کمکیفیت جلوگیری کنید. همچنین، یک عادت اشتباهی که بسیاری از افراد دارند، این است که تعداد زیادی لینک را در یک روز در سایت قرار میدهند. این کار نیز میتواند سبب افزایش نرخ اسپم سایت شود.
پس همین امروز، برای کاهش اسپماسکور سایت خود، لینکهای کم کیفیت و اسپمی را که در سایت شما وجود دارد، پیدا کنید. همچنین میتوانید با تهیه لیستی از چنین لینکهایی، استفاده از آنها را محدود کنید. هنگامی که چنین لینکهای نامناسبی را از سایت خود حذف می کنید، الگوریتم «موز» مجدداً سایت شما را اسکن میکند. در این صورت، لینکهای جدید با توجه به کیفیتی که دارند، اسپم اسکور را کاهش میدهند. مسلماً بیشترین کاهش اسپم اسکور زمانی اتفاق میافتد که تمام لینکهای کم کیفیت از دامنه شما حذف شوند.
چه مواردی باعث افزایش اسپم اسکور می شود؟
در ادامه قصد داریم که چند مورد از فاکتورهای ارزیابی «موز» برای تعیین اسپم اسکور سایتها را با هم مرور کنیم.
-
مواردی که باعث بی اعتمادی و کاهش رتبه در «موز» شود
ایجاد بیاعتمادی و کاهش رتبه در «موز» عمدتاً زمانی اتفاق میافتد که تعداد زیادی لینک دریافتی و یا لینکهای بیکیفیت زیادی وجود داشته باشد. در واقع، عدم وجود backlink های قابل اعتماد، اصلیترین دلیل افزایش اسپم اسکور به شمار میرود.
-
کمبود تنوع در لینکهای سایت
بلاگی که شامل تعداد کمی لینک است و یا به عبارت دیگر، بلاگی که تنها دربردارنده backlink هایی از تعداد خیلی کمی وبسایت است و به طور کلی، تعداد دامنههایی که به آنها ارجاع میدهد خیلی محدود است، به عنوان سایتی با تنوع لینک کم شناخته میشود.
اگر تنوع لینکهای یک سایت کم باشد، اسپم اسکور آن افزایش مییابد. بنابراین یکی از راههای کاهش اسپم اسکور این است که تعداد دامنههایی را که به آنها ارجاع میدهیم، افزایش دهیم.
-
سایت بزرگ با تعداد لینکهای کم
یک «سایت بزرگ» سایتی است که بیش از دو تا سه سال از زمان تأسیس آن گذشته باشد و حداقل شامل ۴۰۰-۵۰۰ مقاله باشد. حال اگر چنین سایتی شامل تعداد خیلی کمی backlink باشد، اسپم اسکور آن افزایش مییابد. علت این امر این است که الگوریتم و باتهای موتور جستجوی «موز»، با چک کردن پروفایل، این طور تشخیص میدهند که با توجه به سن وبسایت، محتوای آن باید به تعداد زیادی وبسایت دیگر لینک شده باشد. حال، اگر چنین اتفاقی نیفتاده، پس احتمالاً این محتوا، محتوای باارزشی نیست!
-
عدم تناسب میان لینکهای دنبال کننده (Do-follow) و بدون پیگیری (No-follow)
حتماً توجه داشته باشید که نسبت backlink سایتها نیز تا حد زیادی میتواند بر روی کاهش اسپم اسکور مؤثر باشد. بنابراین در انتخاب backlink از هر سایتی، خیلی خوب است اگر بتوانید ۵۰ درصد آنها را لینک دنبال کننده (Do-follow) و ۵۰ درصد دیگر را لینک بدون پیگیری (No-follow) انتخاب کنید. در واقع هر چقدر که از این تعادل فاصله بگیرید، اسپم اسکور شما افزایش پیدا خواهد کرد.
-
تعداد زیاد لینکهای خارجی
اگر لینکهای خارجی به بلاگ افزوده شود، احتمال افزایش اسپم اسکور افزایش پیدا میکند. بنابراین، اگر مشغول نوشتن یک پست هستید، حتماً در نظر داشته باشید که به ازای هر ۱۰۰۰ کلمه، تنها مجازید که یک لینک خارجی را قید کنید. همچنین این لینک نیز باید به سایتی ارجاع داده شود که اسپم اسکور آن کمتر از ۲۵ باشد.
-
محتوای خلاصه
الگوریتم گوگل، همواره سایتهایی را که محتوای آنهای کوتاه است، شناسایی میکند و امتیاز منفی برای آنها در نظر میگیرد. به طور کلی، وبسایتی که برای انتقال اطلاعات، از تعداد کمی کلمه استفاده میکند، به عنوان اسپم در نظر گرفته میشود، چرا که این نوع محتوا، به عنوان محتوای کمارزش در نظر گرفته میشود. بنابراین استفاده از محتوای خلاصه و خیلی کم حجم، معمولاً سبب افزایش اسپم اسکور سایت میشود.
-
عدم وجود اطلاعات تماس
گوگل معمولاً سایتهایی را که از ارائه اطلاعات تماس خودداری میکنند به عنوان اسپم شناسایی میکند. اطلاعات تماس میتواند شامل ایمیل صاحب سایت، پروفایل در شبکههای اجتماعی و موارد این چنینی باشد. ارزیابیهایی شبیه این، توسط شرکت «موز» نیز انجام میشود. بنابراین عدم وجود اطلاعات تماس، میتواند به افزایش اسپم اسکور سایت منجر شود.
-
استفاده از اعداد در نام دامنه
در صورتی که در نام سایت، از اعداد استفاده شود، «موز» اسپم اسکور آن را افزایش میدهد. برای مثال، دامنه هایی مانند blogging51 توسط «موز» یک پرچم اسپم اختصاصی دریافت میکنند. در واقع این گونه دامنه ها جزء دامنه های مورد اعتماد «موز» نیستند.
چگونه اسپم اسکور خود را بررسی کنیم؟
از یک ابزار شخص ثالث مانند mail-tester.com استفاده کنید تا بررسی کنید که آیا ایمیل های شما توسط فیلتر هرزنامه مسدود شده است یا خیر.